Бързо лечение на фобии

Бързо лечение на фобии

Образът на страха, може да бъде разбит, ако го лишите от неговите логични връзки.

Например, ние лесно можем да се сетим за позната мелодия, дори, ако този който я изпълнява пее фалшиво, променя тоналността или бърка думите. Ако същата мелодия, бъде превъртяна от зад напред, дори в оригинал, единици ще са тези, които ще могат да я познаят, образът е разбит, нарушени са основни връзки.
Как може да бъде използвано това в справянето с фобиите и страховете!?
Ако се окаже, че страхът е породен от връзката с образ или картина от детството, например лошият баща, който бие, вика и буйства – може да бъде разбит, като просто се разгледа детайлно.
“Какви бяха очите на баща ти, червени?”
“Ноздрите му раздуваха ли се?4
“Като крещеше излизаха ли пръски от устата?”
“Махаше ли с ръце? Как? Покажи как?”
Тези описания, разбиват връзката на образа с преживяването. Разделя го на парчета, които в последствие могат да се наредят по различни начини. Изненадващо интензитетът на страха пада в очите на страхуващия се. Страшният образ се руши, разпада се на парчета и… чудо, страхуващия започва да се смее.  Изненадан е . защо изобщо се е страхувал толкова!? И на следващата среща споделя, че вече не страхува да плаче.
МЕТОДИКА
1. Спомнете си, кога за последен път се изплашихте или коя ситуация предизвика у вас страх, фобия.
2. Затворете очи и си представете, че седите в средата на киносалон, и на екрана виждате черно – бели изображения на своите страшни образи или ситуация. Мислено отидете в кабината на кинооператора, откъдето можете да видите себе си, седящ в център на салона и гледащ черно – белите изображения на екрана. Опитайте се чрез фантазията си, да бъдете на тези три места едноврменно.
3. Подгответе си за гледане на черно-бял “филм” Сега вие сте в кабината на кинооператора и слушате разказа от ччерно – белия екран, който е за самия вас и описва първия или най – неприятния случай, когато вие сте изпитали този страх или фобия. Изгледайте и изслушайте този филм целия. От ситуацията, която е предшествала момента на страха или фобията до момента, в който всичко е свършило и вие сте били отново добре.  Слушайте и гледайте като страничен наблюдател, като се опитвате да се свържете с психологическата травма, все едно сте някой друг. когато стигнете до момента, в който всичко свършва и отново сте добре, спрете филма, но си отворете очите.
4. Започнете да гледате филма отзад – напред. Сега влезте в последния кадър, на който сте спрели и много бързо изгледайте филма в обратна посока, цветно, в рамките на 2 секунди до началото на неприятните събития.
Направете описаното в точка 3 и 4 няколко пъти.
5. Проверката и настройката към бъдещето. Опитайте, отново да предизвикате състоянието на фобия и страх, като си зададете въпроса, какво би се случило, ако сте в тази ситуация сега. Ако все още има проблемна реакция, повторете процедурата, всеки път все по – бързо, докато не остане никаква фобийна реакция.
Страхът се генерира от страшния образ, който е останал в съзнанието, но подсъзнанието не различава фантазната от реалната картина. Когато във въображението си вие се справите с проблемната ситуация многократно, то в реалната ситуация ще ви е много лесно да преминете през фобията или страха, тъй като на подсъзнателно ниво вече ще е закодиран моделът за справяне. Методът на самовнушението е много силен.  Каквото и да стане, винаги можете да го прилагат и ще имате успех. Можете да използвате други методи за самовнушение, но са по-малко ефективни срещу страха. най – добрият това е визуализацията.
Ще забележите, че дори и след една петминутна визуализация, вие ще можете много по-лесно да се справят със страха.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гризане на нокти – психосоматика

Гризането на ноктите, често го третират като двигателно смущение и …

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА?

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА??? Ако жената е натоварена от дневните задължения, …