Диагноза: Емоционално изнудване

Диагноза: Емоционално изнудване

manipolotion1Светът на емоционалното изнудване е объркващ. Макар някои емоционални изнудвачи да са ясни в заплахите си, други могат да изпращат смесени сигнали, действайки мило през по – голямата част от времето и само спорадично прибягвайки към изнудването. Всичко това затруднява осъзнаването кога в някакво взаимоотношение започва да се развива модел на емоционална манипулация.

Със сигурност има напористи, неприкрити изнудвачи, които непрекъснато отправят директни заплахи какво ще се случи, ако не стане на тяхното, и съвсем ясно и категорично изразяват последствията от неподчинението: “Ако ме напуснеш, никога повече няма да видиш децата си.” , “Ако не подкрепиш моя проект, ще задържа препоръката ти, докато не го направиш.”. Ясна заплаха, никакви съмнения относно намеренията.
По – често, обаче емоционалното манипулиране е много по – фино и се появява в контекста на връзката, в която много неща са добри и положителни. Знаем какъв е другия човек, когато е в най – добрата си форма, и се оставяме спомените ни за положителни преживявания да замъглят непрекъснато измъчващото ни чувство, че нещо не е наред. Емоционалното изнудване се промъква към нас и тихо се подава през границата с нормалното, приемливо поведение и взаимодействия, които първоначално само са оцветени, но после са напълно просмукани с елементи, подкопаващи добруването ни.
Преди да определим нечие поведение като “емоционално изнудване”, то трябва да притежава няколко компонента. Можем да поставим диагноза по същия начин, по който лекаря ще определи, че пациентът му страда от соматично заболяване: като видим симптомите.
ШЕСТТЕ СИМПТОМА
1. Изискване
2. Съпротива
3. Натиск
4. Заплахи
5. Подчинение
6. Повторение
Тези шест симптома са в ядрото на синдрома на емоционалното изнудване.
Ако е толкова ясно, защо не го виждаме?
Тези симптоми изглеждат толкова ясни и толкова притесняващи, та човек би помислил, че алармата ще се включи в момента, в който започнат да се появяват. Често обаче сме толкова потопени в емоционалното изнудване, че то ни е хванало за гушата, преди да го осъзнаем. Това става отчасти защото емоционалното изнудване довежда до крайност поведение, което използваме и срещаме през цялото време: манипулацията.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гризане на нокти – психосоматика

Гризането на ноктите, често го третират като двигателно смущение и …

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА?

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА??? Ако жената е натоварена от дневните задължения, …