Как да опознаем себе си?

Как да опознаем себе си?

В самото начало на нашия живот, още със самото раждане, всеки от нас се появява носейки в себе си определени способности и таланти. С напредването на възрастта започва бързо да се изгубва връзката с талантите и способността да се усвояват навиците, но ако се работи усилено над себе си те могат да се развият отново.

Малкото детенце се различава от възрастния, по мнението на психолозите, в първите години то е в пълна хармония със себе си и има способността несъзнателно да усвоява определени истини за себе си и света. Тъй като в тази възраст детето е със слабо развита реч, знание и цялостен поглед  за света, то не може да формулира правилно от какво има нужда, своите мисли и емоции.

Възрастният човек, рано или късно стига до идеята да опознае себе си и да открие смисъла на своя живот.Когато човек стигне до този въпрос, по никакъв начин не можем да изключим влиянието на социалната му роля и възрастта.

Повечето хора се замислят за себе си и връщането към вътрешното си спокойствие и хармония, когато в живота им се заредят негативни събития и проблеми, стрес и депресия. Само след като осъществите контакт със себе си, ще ви се открият много житейски истини, тъй като познанието за живота и света идва чрез познанието за самите себе си.Да погледнем себе си от страни

Като начало е важно да се вгледате в себе си, да се вслушате във вътрешния си глас, погледнете на себе си от страни.

 • Напишете всичките си слаби и силни страни, маниерите, които добре познавате и реакциите си в дадени ситуация, които са ви направили впечатление, че се повтарят.
 • Може да съставите списък на всичко, което определяте като „Себе си“ и да го сложите на място, което да е винаги пред очите ви. С него ще работите по време на процеса към себепознание.
 • След като направите това, прочетете ги и си задайте въпроса: „Бих ли общувал или дружал с такъв човек като себе си?“

Постарайте се да отговорите искренно на този въпрос не се страхувайте от себе си. Ако всичките ви отговори са отрицателни, то си струва да се замислите за промяна на някои черти от характера. Но не започвайте да се критикувате и осъждате, необходимо е разбиране и търпение. Научете се да се обичате и цените и не забравяйте за разумния егоизъм.

 

Поглед в страни

Какво е вашето обкръжение? Помните ли поговорката: „ Кажи ми кои са ти приятелите, за да ти кажа кой си.“ В тази мъдра поговорка се крие дълбок смисъл, който ще ви помогне да разберете повече за себе си.

Внимателно анализирайте кръга от хора, с които общувате, особено внимание обърнете на тези, с които ви се налага да общувате ежедневно. Получавате ли удоволствие от общуването с тези хора или по – скоро ви ядосват? Искате ли да се откажете от това общуване или бихте искали да увеличите срещите си с тях? Помислете за живота си и за хората, които ви заобикалят. Така ли си представяхте живота си преди пет години? А как си го представяте след пет години? Възможно е да ви се наложи да преосмислите контактите с вашето обкръжение, възможно е и да се наложи да прекратите някои от контактите, които са ви неприятни. Поносимостта на негативното във вашия живот ви прави хронично уморени и депресирани, води ви до неумението да бъдете щастливи и удовлетворени.

 

Поглед навътре

Обърнете се към себе си, опитайте се да останете насаме със себе си, опитайте се да поговорите през вътрешния си диалог. Опитайте се да видите зад своите мисли и чувства, определете какво всъщност ви е нужно и какво бихте искали да промените, внимавайте да не се подведете по инерцията на мисленето, най- добре записвайте искренно, от какво се нуждаете. Бъдете максимално искренни със себе си и не престъпвайте принципите си, научете се да отказвате и да казвате „не“. Също така често помагайте на хората, особено на тези, които действително се нуждаят от вашата помощ, правете добри дела.

 

Самопознанието се състои в това, да изпитвате чувство на вътрешно спокойствие, щастие и удовлетворение от себе си и живота си.

1 Комантар

 • Методи дунков

  Pishete mi zashtoto me e strax da ne izgubq sebe si ?

 • Напишете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Гризане на нокти – психосоматика

  Гризането на ноктите, често го третират като двигателно смущение и …

  КАК СЕ СЛУША ЖЕНА?

  КАК СЕ СЛУША ЖЕНА??? Ако жената е натоварена от дневните задължения, …