Как да се накараме да направим , нещо което не искаме

Как да се накараме да направим , нещо което не искаме

01628faee2urn-jpg-246-138-cc-dri-z9cgecjpnea18d7iusrТова се случва с всеки от нас:  има много важна и необходима работа, а да я подхванем не ни се получава…И мислиш за нея по цели дни и ти се присънва нощем, но да я свършиш – ох, как не ти се иска! И това не ти харесва! Как да се накараме да свършим нещо, от което душата ни бяга?

Когато работата е вълк.

Провървяло е на онзи, на когото работата е любимо занимание. Тези щастливци може да не четат този материал. За всички други е възможно тук да намерят полезна информация за това как да свършат омръзналата работна рутина по-приятно и леко.

Преди всичко се постарайте да намерите в своята работа поне нещо хубаво. Вие сте продавач консултант и днес доволен клиент искренно ви е благодарил за помощта? Отбележете този факт в своя вътрешен дневник, похвалете се за професионализма и умението да общувате с хората.

Вие сте учител? Разбира се, намусените ученици и бумащината периодически ви омръзват. Но погледнете: на днешния урок отявленият двойкаджия Петров с последни усилия успя да изпълни домашното си за твърда тройка и даже с плюс, та това е прогрес! Порадвайте се заедно с малчугана на неговия успех!

В течение на работния ден, обезателно правете паузи, посвещавайки ги на приятни за вас дейности: излезте на чист въздух; ако има такава възможност няколко минути прелиствайте модно списание; похапнете. Всичко това ще ви отвлече, ще се заредите с положителна енергия. И работите ще тръгнат по-весело!

Ако на работа вие прекарвате много време на писалищната маса, зад компютъра, зад касата, …непременно си правете паузи за раздвижване. Кръвта ще тръгне по – бързо, оттеклите крака и ръце ще се освежат, а и настроението непременно ще се повдигне!

Старайте се винаги да изглеждате на работа изрядно и привлекателно, дори, ако работите в склад или на щанд. Та нали сутрешния процес на обличане на красива дреха, сресване, нанасянето на грима, избора на подходящи аксесоари, сам по себе си създава положителна настройка. В резултат вие ще заемате своето работно място в добро настроение и ще успеете да го запазите през деня.

Домашни неволи:

И подът трябва да се измие, и чаршафите да се изгладят, и до магазина да се отиде, и 40 розови храста да се засадят… А такова нежелание!

Е, ако имате възможност да прехвърлите тези домашни задължения на раменете на съпруга, детето или домашната помощница, то на вас ви е провървяло. В противен случай всичко трябва да свършите сама, колкото и да отлагате самичко нищо няма да се подготви и оправи.

Не се опитвайте да успеете с всичко веднага. Дори само мисълта за това, че ще ви се наложи цялата неделя да отиде в основно почистване и приготовление на храна за цяла седмица наперд, ще убие у вас радостта от живота още от сутринта. Съществува риск да си се търкаляте в леглото до вечерта жалвайки се за злата си участ.

Кажете си: сега ще измия съдовете, после ще отида на разходка. Ако вечерта ми остане време ще подредя шкафовете и ще изпека котлета. Ако ли пък не, ще поръчаме за утре вечер пица, а шкафът ще си почака и до вторник…

Непременно се наградете, ако сте свършили нещо, което не обичате да правите. Сега не можете да гладите? За всеки изгладен комплект спално бельо се почерпете с бонбонче. Или си разрешете да се потъркаляте на дивана, гледайки глупав сериал, след като героично сте изчистили всичкия варовик в банята.

Освен това направете така, че семейството да забележи всички ваши грижи и да оценят вашия труд. Някак небрежно отбележете след вечеря: „Толкова съм се старала, когато готвих тази запеканка, добре ми се е получила…“ Нека съпругът и децата също ви похвалят за чудесната вечеря и постепенно това ще им стане навик. Както е известно добрата дума е приятна даже на котката, какво остава за вас?

Ще видите, че омразните домашни грижи, могат да станат удоволствие, когато сте уверени, че вашия труд ще бъде оценен от онези, които обичате.

 

Инстанции, инстанции, инстанции…

Понякога, за да получите някаква си справка ви се налага , като на приказна героиня да изтъркате десет чифта железни ботуши. Да седите в безкрайна опашка пред затворена врата на чиновнически кабинет  –  кое може да е по–скучно и неприятно? А нали от този кабинет ще ви изпратят в следващия! И ние до безкрайност отлагаме похода в административните служби.

Постарайте се да направите така, че седенето на опашката да не става за вас изгубено време. Вземете със себе си любимото списание, книжка или игра. Може да си вземете таблет или тефтерче и докато чакате да напишете чудесна статия…И ето ви повод да се похвалите, че умеете да използвате всяка минута и винаги да правите нещо полезно, съчетавайки го с приятното.

Не е нужно да отлагате за утре или вдруги ден, това, което може да свършите днес. Направете го и се поздравете.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гризане на нокти – психосоматика

Гризането на ноктите, често го третират като двигателно смущение и …

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА?

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА??? Ако жената е натоварена от дневните задължения, …