Любопитно

Стълбата на успеха

a8fcb7042eurn-jpg-246-250-cc-dri-pyq7lzk4hea1he46oe9

КАК ДА ИЗЯДЕМ СЛОН!?

„Как да изядем слона“ или разбиването на сложната задача на прости етапи един от най-често срещаните подходи за разработване на план за постигане на целта.

Понякога може да бъдем изправени пред голяма, много тежка за нас задача, която да доведе до обезкуражаване. Но трябва да я направим така или иначе. Как? Ако задачата е огромна като слон е необходимо да бъде разбита на малко прости стъпки, с които вие можете да се справите.

Другото име на този метод е „Стълбата на успеха“

Затова на въпроса „Как се яде слон?“, най – добрият отговор е: „Само на части“, при това достатъчно малки, за да могат да бъдат изядени наведнъж. Всяка голяма цел изглежда недостижима, само до тогава, докато не започнем да я разделяме на части.

Яденето на слона, може да се организира по два начина.

Първият начин е, да се планира „яденето“ от хобота до опашката. Например, когато пишете доклад, започвате с неговото име, преди заключението.

Вторият начин е, яденето да започне в произволен ред, като се започне с леки и вкусни парчета. Този метод носи названието „швейцарско сирене“, дупките които „тормозят“ докато останат само отворите. Например, вие знаете точно какво трябва да съдържа основната част на доклада и започвате именно с тази част.

 

ПРИМЕР 1

Например, дошло е време да се изнесете от дома на родителите си, в собствена квартира: това ви звучи ужасно, но ако вземете лист хартия, на който да напишете всички прости стъпки, то те ще се окажат, най – много четири. С малко повече подзадачи, а именно……

Първо: Необходимо е да се изчисти квартирата, в която ще се местите. Добре, квартирата има балкон, стая и кухня. Да се изчисти балкона – 3 часа, ще се направи утре, да се разчисти стаята, остава за събота, да се въведе в ред кухнята – там работата не е много до неделя на обяд трябва да се приключи.

Добре, всичко това звучи реално.

Второ: Да се направи ремонт. Три точки: проект, ремонтна бригада и вещите. Проекта мога да го нарисувам сам, това ми е любимо и го умея. Как да осъществя ремонта – това не стои като въпрос, или ще намеря майстори чрез интернет или ще помоля приятели да ми препоръчат някого. Вещите: ще преценя, кои са стари и ненужни, кои ще взема, ще се посъветвам с приятел за останалото и ще преценя кое ми харесва.

И така по тази точка, също всичко е решено.

Трето: превоза, тук има два пункта – кола и помощници. Транспорт се намира лесно по интернет, а като помощници могат да помогнат приятелите. Да помогнат? Ще помогнат.

Последно, да се изчисли точната сума и да се съберат парите.

Е, парите не са проблем, парите ги имаме.

И така всичко е решено: Всичко , което ви е нужно е лист хартия и да разбиете голямата задача на етапи.

ВТОРИ ПРИМЕР

Например: Искам да стана гражданин на Франция и да заживея в собствен дом на юг.

Това е далечна цел и е необходимо да бъде разбита на максимално конкретни задачи. Какви? Първо е необходимо да се научи френски, задачата е ясна, но е по в страни. Останалата верига от етапи е дълга и много творческа. Ето какъв вид би могла да има:

–         Влезте в Интернет

–         Намерете хора, които са се заселили с цел обучение във Франция

–         Установете кореспонденция с тях, съберете точните контакти, които да ви донесат необходимата информация

–         Събиране на необходимите документи

–         Дайте изпити, за да получите необходимите сертификати за езика

–         Възможно е да се изисква още нещо – но като резултат да попаднете във Франция, като студент.

–         Вече във Франция, отново потърси контакт

–         Получаване на разрешение за пребиваване – варианти има много

–         Ставате гражданин на Франция

–         Намирате си работа

–         Развивате бизнес

–         Купувате си дом

Най – главното първата стъпка. В дадения пример да се влезе в интернет и да се намери нужната информация. Нямаш интернет? Днес вече е лесно да поправиш този пропуск. А има и приятели и интернет – кафе.

Главното – започнете с първата стъпка и я докарайте до край. Следващите стъпки може и да те плашат , петата или седмата, но няма смисъл да седиш и да се страхуваш за тях, след като не си започнал от първата стъпка и не си я изпълнил до край. Хубавото на този ред е, че изпълнението на всяка нова стъпка не просто те приближава до целта, но ти носи нови опитности и увереност. Да сега това може да те затруднява, но ти вървиш напред и в следващата стъпка вече ще си друг.

Гризане на нокти – психосоматика

Гризането на ноктите, често го третират като двигателно смущение и …

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА?

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА??? Ако жената е натоварена от дневните задължения, …