На кого и кога е нужна психотерапия. Психотерапия или консултация.

На кого и кога е нужна психотерапия. Психотерапия или консултация.

Психотерапията е лечение на душевните неразположения и помага за преодоляването на житейските трудност в сферата на взаимоотношенията, личното възприятие, възприятието на света и хората. Нужно ли ви е това? Очевидно, не. По принцип душевно здравият човек не се нуждае от психотерапия, той решава своите душевни затруднения / лошо настроение, безпокойство, раздразнителност, трудно заспиване…/ самостоятелно. Далеч съм от мисълта, че всеки път, когато сте в лошо настроение / насочено към себе си или към другите/ трябва да се запътите към психотерапевта. Възможно е на вас да ви е необходимо друго – психологична консултация.

Често се бърка психотерапията с психологичната консултация, това е все едно да не правим разлика между лекаря и мъдрия събеседник. Ако се чувствате объркани, на вас ви е нужен мъдър събеседник, а не лекар. На консултацията няма да ви лекуват, там с помощта на психолог – консултант ще разберете какво сте объркали и как да го подредите, вие ще стигнете до правилното за вас решение /вариант да се убедите в своите решения/ и вашето настроение бързо ще се оправи.

В най – добрия случай преди да се запътите към психотерапевта е добре да направите кратка  профилактична проверка:

  • Променете за известно време начина си на живот към по – здравословен вариант – повече сън, повече движение, открийте интересни занимания, преоткрийте хобитата си, променете работния режим и намалете негативната информация, която ви въздейства.
  • Намерете и прочетете книги и статии по темата, която се е превърнала в проблем за вас / напр. нарушени контакти с партньора, не можете да се разбирате с детето си, появил се е страх, или сте дълго в лошо настроение /
  • Увеличете общуването с близки и приятели.

И така, не бързайте към психотерапевта.

При много жени, ходенето на лекар и психотерапевт е вид развлечение, както и шопинга. Има много хора, на които просто им е интересно да се заровят в себе си и да разглеждат страховете си, често става любимо развлечение.

„Вълнува ме страхът ми от високото….“ – ако се поинтересувате, колко често този страх се появява при младите хора, ще разберете, че това е един път на няколко години – няколко минути страх. На фона на разхвърляната стая и задълженията към институциите, ще се окаже, че работата с този страх съвсем не е най – актуалния проблем и по – скоро е разсейване и бягство от реалния житейски проблем.

Не ползвайте психотерапията за развлечение.

Понякога хората се увличат в психотерапията така както и с другите развлечения, но това увлечение не е безвредно. В психотерапията за съжаление има и известна доза негатив. Това винаги е отвличане от собствения живот и развитие. Когато това стане твърде много, човек все повече се отдалечава от живеенето си и зацикля в проблемите и чувствата. Започва да мисле за това какво се е случило миналата неделя или последния път, в който е имал конфликт с родителите си или анализира взаимоотношенията с приятелите си и така спира да живее днес. А живота върви и не чака.

Какво е разумното съотношение между живеенето и психотерапията?

 Това съотношение е различно при хората в различните възрасти и различните душевни състояния. Делът на психотерапията заедно с всяко друго лечение не бива да бъде повече от 5% от другите дейности в живота.

80/20 е разумното съотношение между живот и личностно развитие. 20% от времето и усилията си е добре активно да влагаме в своето личностно развитие и движението си напред. Въпреки това имаме нужда и от „ремонт“ и от лечение. Най – общо , ако човек си оставя 5% за профилактика и 5% за лечение при лекари и терапевти, то остават 20% за личностно развитие и 70% за нормален живот. Един прост, продуктивет, щастлив живот без психотерапия.

И още един много важен акцент: Бъдете внимателни, има психотерапевти, които обичат да бъдат лекувани, в непосредствена близост с тях, дори и здравите приемат известна доза „заболяване“

Освен това, освен здравата психотерапия има и болна психотерапия, която създава душевни проблеми.

Ръководител на бизнес: „ Няколко пъти ми се налага да уволнявам сътрудници, след като са ходили на консултация с психотерапевт. След това те спират да работят. Само седят и се вслушват в себе си. Понякога след като помислят, често отказват да изпълнят дадена задача.“

Психотерапията може да бъде твърде много. Ако установите, че започват да ви лекуват там, където вие сте искали просто консултация, може да преустановите този процес.

От друга страна не трябва да се страхувате от психотерапията.

Ако сте попаднали в ситуация, с която не можете да се справите. Усещата, че вече няколко дни плачете сами в къщи или на рамото на приятел, започвате да страните от работа и желанието ви за всичко изчезва, не се колебайте и запишете час при психолог – консултант или психотерапевт, това е най – доброто което можете да направите за себе си.

Задължително е да се обърнете към психотерапевт, ако въпреки проведена консултация не успявате да се справите сами с житейски или личностни трудности. Не можете да ремонтирате сами своя телевизор, същото важи и за „ремонтите“ на душевните проблеми, най – добре е да се доверите на професионалист.

Да предположим, че неколкократно установявате, че не можете да работите върху чувството си за вина. Всички консултанти ви насочват към определена дейност, а вие не можете да я изпълните. Другите могат, а при вас не се получава. Значи това е тежък случай и е необходимо да се премине към психотерапия. Може би сте изгубили някой от близките си и любими хора и единствените ви мисли са за пиянство или самоубийство, незабавно отидете на психотерапевт. Не бъдете небрежни към трудните случаи, не чакайте сами да се разрешат. Не позволявайте  трудностите да станат много , когато ситуацията стане твърде сложна, това ще бъде много съпо и трудно както за вас, така и за близките ви.

Не се страхувайте от провеждането на психотерапия, важно е само да намерите подходящия за вас специалист. Добрият психотерапевт е като приятел, към когото винаги можете да се обърнете и да разчитате на подкрепа. Нещо повече от приятел, дори, тъй като в отношението му няма „нищо лично“. Ако имате възможност да отелята средства за душевното си здраве, то е добре профилактично да се обръщате към психолога- психотерапевта си един или два пъти в годината, за да поговорите за живота и хода на вашите отношения със себе си и другите.

Още едно предупреждение: Ако за вас е нужна не частична или консултативна работа, сериозна психотерапевтична работа, помислете си имате ли възможност да отелите специално време за това. Това е важно! Ако проблемите не са големи и ситуацията не е актуална, отидете на консултация с психотерапевт, това ще е само от полза за вас. Ако ситуацията е актуална, проблемите са много…. човекът се държи под контрол, и успява да продължи. Отивайки при терапевта само за консултация, осъзнаването на проблема, може да го съсипе, въвлече в проблемите  и в резултат човек, вместо да подобри мотивацията си, съвсем рухва и може да стане неработоспособен, то тогава просто психологична консултация е вредна за него. Необходимо е да отдели време и възможност за започване на психотерапевтичен процес.

Психотерапията това е ремонт на душата, и за нея е необходимо да се отдели време и внимание. Ако имате много работа, ако не можете да отсъствате и не ви предстои отпуска, то вероятно психотерапията за вас не може да започне. Ако в такава обстановка, започнете сериозна психотерапия, още след няколко срещи, терапевта ще ви „разглоби“ и е възможно да ви се наложи да си вземете отпуск. Готови ли сте за това?

 

Има проблеми, които са като стара къща – не може да се ремонтира, трябва да се разруши. Този тип проблеми, често се преценява от терапевта дали изобщо да се пипат, защото се рискува да се срути важна мисловна структура. Често там не се работи.

Ако ситуацията е много тежка, добрия терапевт не започва да „лекува“. Той по – скоро наблюдава това което се случва, и внимава човекът да не върши глупости и да не разрушава нито своя, нито живота на околните. Да, това не е подходящата работа на психотерапевта, но ако никой друг не се заема, това също е работа, която се заплаща като терапевтична.

 

Когато избирате специалист отделете малко време и прочетете- психолог – консултант, психолог – психотерапевт и психолог – коуч, са три различни вида услуги. Някои специалисти предлагат и трите услуги и имат съответните обучения, но при други направлението е само в едната посока.

Ако състоянието ви е тежко и не можете да се справите сами, посетете психолог – психотерапевт. Ако имате неразрешима ситуация,в която не знаете как да постъпите отидете при психолог – консултант или направете лайф коуч консултация. Ако искате профилактика или просто да направите ретроспекция на даден период, в който да си изясните как е протекъл, то един или два пъти годишно посещавайте своя специалист за психологична консултация.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гризане на нокти – психосоматика

Гризането на ноктите, често го третират като двигателно смущение и …

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА?

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА??? Ако жената е натоварена от дневните задължения, …