Работа със страха

Работа със страха: насоки за бойната операция

Работата със страха много напомня на голяма бойна операция.

Преди всичко, важно е да имате голяма бодра армия.

Ако сте слаб, нещастен и кисел, ще се страхувате от всичко. Само защото сте нещастен и кисел? /статия 1/

На второ място е важно да сте направили проучване, което да ви разясни, от какво се страхувате, какво стои зад всичко това и има ли основание страха.

На страха очите са големи. Глупаво е да мамите себе си, като си представяте ужаси, там където ги няма. /статия 2/

Освен това, „командирите“ определят дали да се стои Тук и Сега или има по спешни задачи.

Не започвайте психотерапия, ако можете да справите и без нея /статия 3/

Важно е да се прецени, нужна ли е борба или може просто да се ослаби врага, като се противопостави с друга сила. До момента, в който и двете страни се изтощят.

Може да преодолеете страха, чрез друга емоция. /статия 4/

Интересно е да се разгледа възможността за „подкупване“ на противната страна /страха/ , така че без бой да превърнем бившия противник в свой съюзник и да използваме неговата сила за следващи действия.

Със страха можете да се сприятелите, страхът може да бъде използван./статия 5/

В краен случай – недопустимо е да укрепвате силата на противника.

Прекомерното внимание в това, че страхът не е реален, само го усилва. Трябва да се усили вниманието към приятно, любимо състояния или усещане. Ако мислите за страха си и за това как да го намалите, всъщност само го усилвате. 

Ако се насочите не към снемането на страха, а към работа, ако „махнете с ръка „ на страха и се концентрирате в позитивното, бързо ще се върнете в нормално, работно състояние. Много добре действа автотренинга.

Ако все още не можете да пропуснете борбата със страха е добре преди това да го саботирате, да намалите „вражеските“ му сили и оръжие.

Страхът е силен и възможен, докато съществува асоциативната връзка между съхранените в паметта  изображения и телесните преживявания на страха. Съответно, за да се отстрани страха е необходимо да се направят три неща: 1. Да се разруши образа в паметта 2. Да се прекъсне връзката 3. Да се предотврати преживяването на телесните усещания. /статия 6/

След това се снема страха от противника и се повдига бойния дух. /статия 7 /и /статия 8/

А накрая победоносната атака и страха е разбит. След това не забравяйте да освободите територия, която да запълните със собствените си войски.

Святото място никога не стои пусто: ако не се заемете с работа, творчество, хобита, страхът може да се завърне... Ако се притеснявате преди публична изява, направете автогенна тренировка и след това загрейте с тренировка тип карате: резки вдишвания и удари. Мускулните влакна, които реагират на страха /в диафрагмата и раменете/изпомпват и последния страх и състоянието се заменя с бодрост и спокойствие.