Сезонно афективно разстройство – зимна депресия.

Сезонно афективно разстройство – зимна депресия.

Какво представлява сезонното афективно разстройство /САР/ , зимната депресия?

Дългите зимни нощи и мрачните дни през зимата могат да доведат до спад в настроението на някои хора – това се нарича “сезонно афективно разстройство” или /САР/ . По – леката форма на САР е позната като “зимна депресия”. САР се характеризира с неспособност да почувстваш радост или да изпиташ удоволствие, нарастваща нужда от сън, силна умора, увеличен апетит/особено за храни, богати на въглехидрати, като хляб, картофи, макаронени изделия и др./, както и повишаване на телесното тегло през зимните месеци.

Кой страда от САР?

Смята се, че сезонното афективно разстройство се причинява от дисбаланс в производството на хормон, който влияе върху зоната на мозъка, отговаряща за съня. Производството на този “хормон на съня”/наречен мелатонин/ обикновено се “изключва” сутрин в отговор на увеличените светлинни нива и отново се “включва” вечер. Нивата на “хормоните на съня” при хора със САР не спадат на сутринта, затова те продължават да се чувстват уморени и сънени през целия ден.

Какви са характерните симптоми на САР? 

Симптомите обикновено се появяват през септември-ноември и продължават до пролетта /т.е. март или април/. Симптомите са следните/ при страдащите може и да не се проявяват всичките/:

  • Депресивно състояние – понижено настроение, чувство за нещастие, вина, отчаяние.
  • Умора – сънливост, изтощение.
  • Проблеми със съня – неспособност за събуждане и чувство за отпочиналост.
  • Преяждане – апетит за сладки и въглехидратни храни /хляб, картофи, макаронени изделия и т.н./
  • Повишаване на теглото  – в следствие на преяждането.
  • Загуба на сексуален интерес.
  • Желание за избягване на социални контакти.
  • Тревожност – чувство за напрегнатост и стрес.

Хората страдащи от зимна депресия, обикновено също се чувстват уморени и сънени и консумират твърде много сладки/въглехидратни храни, но те нямат изразена депресивна симптоматика и тревожност/

Какво лечение се ползва ри хората страдащи от САР?

Важно е диагнозата да бъде поставена от лекар. Ако смятате, че имате симптоми на депресия, консултирайте се с лекар за извършване на цялостна оценка на състоянието ви.

Обикновено, медикаментозната терапия започва преди настъпването на зимата и трае известно време след началото на пролетта. При повечето пациенти са необходими няколко седмици до манифестиране на максималния ефект от терапията.

Тези групи медикаменти могат да бъдат предписвани само от лекар, за предпочитане психиатър или друг специалист в областта.

За жълтия кантарион също са докладвани известни антидепресивни свойства, като на пазара се предлагат редица ОТС продукти, базирани на екстракти от тази билка. Те са алтернатива на горните терапии за някои пациенти.

От немедикаментозните подходи за лечение на класическото (зимно) сезонно афективно разстройство приложение намират светотерапията и психотерапията.

При светотерапията, наричана още фототерапия, пациентите поставят у дома си специализирани лампи, които симулират слънчевото греене и продуцират неговите ефекти в мозъка. В много северни страни това лечение е показало висока ефективност и незначителни странични ефекти, като някои тамошни специалисти го препоръчват като първа линия лечение.

Ето няколко съвета за предпазване от зимната депресия:
– Ежедневно прекарвайте част от времето си навън, дори когато е облачно. Действието на слънчевата светлина има благотворен ефект.
– Хранете се с добре балансирана храна, включваща достатъчно количество витамини и минерали.
– Всеки ден отделяйте по 30 минути за спортуване.
– Не се изолирайте, не преустановявайте социалната си ангажираност
– При нужда потърсете професионална помощ.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гризане на нокти – психосоматика

Гризането на ноктите, често го третират като двигателно смущение и …

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА?

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА??? Ако жената е натоварена от дневните задължения, …