Статии

Житейска философия

7c725b9b036009615a66a808daa7b993Философията на живота – способността да виждаш по различни начини себе си, света и хората около теб.
Според възприемането на живота, изградените житейски ценности и стратегии, в съответствие с избрания или приетия начин на живот, у всеки има изградена житейска позиция ; система от убеждения, кое е правилно и кое не, към какво трябва да се стреми.

“Никой на никого нищо не дължи” ; “Най-силният печели”, “Всичко зависи от мен” или “не можеш да вярваш на никого” – най – често срещаните житейски вярвания. В зависимост от стабилността на жизнената философия, тя е ефективна или не, благоприятства развитието на личността или го стопира.

Философията на живота може да бъде както положителна, така и отрицателна, оптимистична  или песимистична, с акцент върху себе си или върху други хора, с различена житейска позиция (творец, потребител, паразит, романтик), насочена към развитие или създадена като  психологическа защита.

Елементи на житейската философия:

1. Общия поглед за живота е:
– животът е само един или твоят Аз пребивава от живот в живот, като преминава в различни тела
– животът е радост или тъга или преминаващ от едното състояние в другото.

2. Вярванията за себе си и другите са:
– когато аз съм добре и ти си добре, заедно сме силни или Всички са врагове, не трябва да се доверяваш на никого
– аз съм малък човек, умея малко неща, не претендирам за нищо ….. или жизнената философия на Победителя ” Светът ми принадлежи”

3. Преимуществена жизнена стратегия, житейски способи и принципи.
– позицията на Жертвата или позицията на Автора
Ако мислите, че вашите проблеми е длъжен да разреши някой друг, а не вие самия, то вие работите с неуспешната  житейска философия, с нея много трудно ще вървите по пътя на живота. Учете и насочвайте себе си към позицията на Автора – “Аз го мисля – аз ще го направя”, след това, между другото, ще ви бъде много по – лесно да общувате и да си сътрудничите с другите. Хората могат да ви помогнат , това е прекрасно, но могат и да ви използват, в това няма нищо страшно.

Промяна на философията на живота
Как мога да променя своята житейска философия? Да общувате с хора, чиято житейска философия ви харесва и да опитате да прерисувате своята Лична житейска метафора. Може да изглежда невероятно, но възприятието за живота може да  бъде променено, картината нарисувана от всеки от нас може да бъде заменена с друга. Чрез работата с Житейската метафора, може да промените не само своята жизнена философия, но и тази на другия човек, ако той няма нищо против.

 

 

Гризане на нокти – психосоматика

Гризането на ноктите, често го третират като двигателно смущение и …

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА?

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА??? Ако жената е натоварена от дневните задължения, …