10 трика за ускоряване на паметта!

10 трика за ускоряване на паметта!

Как се казва учителят на дъщеря ми и къде по дяволите си забравих пак ключовете? Познато ли ви е това? На мен – да!

Ако някога сте желали да направите някои прости неща, за да подобрите паметта си, сега ще ви кажем как да стане това!

В тази статия ви представяме последните неща, които са открили експертите, свързани с развитието на мускулите на мозъка, отнасящи се за по-добрата памет:

1. Разговаряйте с ръцете си

Вероятно ви звучи странно, но размахвайки ръцете си и сочейки с тях или изписвайки нещо с пръстите си, когато разговаряте за нещо важно или се опитвате да запомните някакви понятия ще помогне на мозъка ви да запомни или да си спомни нещо важно, казва Джефри Браун съавтор на книгата бестселър “Победителят на мозъка”

Посочвайки и махайки по смислен начин с ръце като учите нещо или се опитвате да го запомните, ще ви помогне, когато се опитате по-късно да си го спомните, казва той.

Идеята е, че така мозъкът съхранява информацията по два различни начина и така ще си го припомните по-лесно, когато ви се наложи.

Добър пример е когато децата говорят за нещо, свързано с математиката на глас, но също така работят и във въздуха с ръце. Какво имам предвид?

Ето една тактика, която да опитате: Когато току-що сте научили името на някого, напишете го на дланта на ръката си с вашия пръст /разбира се направете това дискретно/.

“Актът на проследяване на буквите, които изписвате на дланта си може да помогне на мозъка ви да си спомните написаното впоследствие“ казва д-р Браун.

Може да приложите тази тактика и за всяко друго нещо, което мислите, че ще забравите, а не би трябвало. Просто си пишете с пръст по ръката важните неща.

Може би звучи глупаво, но работи!

2. Вземете си хапчето за стрес и го намалете

Това за хапчето, разбира се, беше шега, но да се научим да се успокояваме и да не се тревожим толкова, намаляйки стреса, може да помогне на мозъка ви в значителна степен – казва д-р Елизабет Ломбардо, психолог и физиотерапевт в Уексфорд-Пенсилвания и автор на книгата “Щастливият Вие:Вашата оптимална рецепта за щастие” Най-добрият съвет за подобряване на паметта според д-р Ломбардо е: Намалете СТРЕСА!

Изследвания показват и доказват, че когато хора изпитват хроничен стрес, техният хипокампус- част от мозъка, отговаряща за някои спомени – буквално се свива по размер.

Факт: Изследване през 2007 г. в списание “Неврология” – изследователите от Rush University Medical School откриват, че хора, които лесно се стресират, хора, изпитващи преобладаващи негативни мисли, хора, подложени на хроничен стрес са много по-склонни да развият проблеми с паметта, отколкото по-спокойни хора и такива с по-положително мислене.

Лесно е да се каже, но как да намалим стреса?

Помислете за делегиране на повече задачи по време на работа /вижте категория мениджмънт/, изчистете календара си за уикендите, оставете ги само за вас и за нещата, които са ви приятни /няма нищо лошо в това да нямате нищо в календара/, прочистете негативните връзки във вашия живот, разкарайте хората, които ви причиняват стрес!

3. Вземайте си един добър нощен сън!

Получаването на един добър нощен сън може да подобри значително паметта ви. Сънят е критично важен за консолидацията на вашата памет -казва д-р Браун.

Вземането на един 6-часов непрекъснат сън преди следващото излагане на нова информация, може да спомогне за възвръщането на тази информация впоследствие.

Но тук има една важна бележка. Номерът тук за съжаление е да си легнете директно в леглото без да се излагате точно преди това на нова информация или да извършвате някакви активности между това, което искате да си спомните и заспиването – без четене, без ТВ, без секс, без музика – за съжаление!

4. Яжте повече плодове и зеленчуци

Храненето със спанак, моркови и грах е добро за тялото, но също и за ума. Скорошно изследване на Харвардския университет е установило, че хората, които ядат повече зеленчуци имат много по-малък спад в мозъчната активност от останалите.

Можете да намерите ускорители на паметта в зеленчуци като брюкселско зеле, броколи, зеле и спанак.

Също така и в ярко оцветени плодове като червени ябълки и грозде – ярките им цветове са индикация, че в тях има вещества, ускоряващи мозъчната активност /антиоксиданти/.

5. Присъединете се към някой книжен клуб или по-удачното за нашата страна – четете повече книги и ги обсъждайте с приятели.

Не само четенето на книгата ще ускори мозъчната ви активност, но и самото обсъждане на съдържанието и ще направи голям скок в продуктивността на вашата памет, казва д-р Сандра Бонд Чапман.

Доказан факт е, че четенето на книгата и обсъждането и с най-добрите ви приятели, ще развие и укрепи функцията на вашия фронтален лоб /преден дял/ на мозъка.

Фронталният лоб на мозъка е последната част, която се развива и първата, която намалява като функция с възрастта, обяснява д-р Чапман.

За да се засили този дял, при четенето можете да се впуснете в по-дълбоки нива на мислене като интерпретиране на прочетеното, неговото по-задълбочено обсъждане, както и да видите колко значения можете да извлечете от съдържанието.

6. Запишете се на клас по йога

Какво може да направи една странна йога поза за развитието и подобряването на вашата памет? МНОГО, казва д-р Джина Норман – йога учител в Ню Йорк.

“Ново проучване от Университета на Северна Каролина показва, че кратки медитативни упражнение помагат за познания и умения, необходими за увеличаване на критичното мислене”, казва тя.

Изследванията показват, че упражненията, каквито и да са те, не само йога, увеличават притока на кръв към всички области на тялото, включително и в мозъка и по-специално в области, засягащи паметта, казва още тя.

Едно изследване откри, че мишките, подложени на физическа активност генерират нови мозъчни клетки в една част от хипокампуса, която бива засегната като функция с нарастването на възрастта.

Опитайте с джогинг, правете упражнения, пуснете си една хубава песен и си потанцувайте, вземете детето си и поскачайте 10 минути върху леглото заедно, раздвижете кръвта си в мозъка!

7. Вземете си малко Розмарин

Магданозът и градинският чай са страхотни, както и мащерката, но когато става въпрос за ускоряване на мозъчната активност и в частност паметта, Розмаринът е цар.

В едно неотдавнашно проучване във Великобритания изследователите разглеждали аромати и как те подсилвали или отнемали от психичните резултати на офис служители.

Те открили, че при служителите, при които поставили аромат на Розмарин, имали по-добра дългосрочна памет от тези, в чийто кабини имало други аромати.

Има и други аромати и етерични масла за подобряване на паметта, но Розмаринът е най-добрият и най-икономичният, смята д-р Шер Кор, ароматерапевт в Бостън.

Това е страхотен избор за учащите се и хора, които се нуждаят от помощ с паметта, съсредоточаването и концентрацията.

8. Бъдете фокусирани, обръщайте внимание

Може да звучи очевидно, но според експерти, когато повечето хора мислят, че срещат проблеми с паметта, това е наистина, защото те са разсеяни или не записват информацията в мозъка си правилно, казва Линда Едълстайн, д-р от факултет в Северозападния университет и автор на “Изкуството на средната възраст”.

Когато хората не могат да си спомнят дадена информация, това често означава, че като са я възприемали не са я поставили на първо място, казва тя.

Трудно ще си припомним информация, която не сме отчели правилно или сме ѝ дали много по-нисък приоритет, нали?

Тук номерът е да бъдем по-фокусирани и да обръщаме повече внимание.

Това означава да изключите телефона си, докато обядвате с приятелите си, да изключите ТВ си, когато се опитвате да прочетете нещо, да не позволявате очите ви да скитат, докато говорите с някого на парти, например – ще бъде и по-вероятно да си спомните и името му после.

9. Научете една нова песен

Случвало ли ви се е да искате да си изтананикате някоя ваша любима песен отпреди 10 години, която сте слушали много пъти, но да не можете да се сетите за текста?

Ученето на думи може да бъде забавно, но и полезно за подобряването на вашата памет. Чрез запаметяването на някоя песен вие ще работите с два вида памет-звукова и вербална /с устни/, което вероятно е нещо, което не правите много често, казва д-р Синтия Грийн американски експерт по здравеопазване.

Изследване показва, че отправянето на постоянни интелектуални предизвикателства към нашия мозък може да засили нашия интелектуален потенциал и може значително да забави старческата деменция в дългосрочен план.

10. Нарисувайте нещо или просто си драскайте

Кога за последно хванахте молив и хартия и оставихте ума си да се прояви, рисувайки сърца и дъги или каквото ви изплува в главата и във вашето въображение. Изненадващо, казва д-р Грийн, но оставяйки химикалката да се рее свободно върху листа, се оказва от ключово значение за развитието на центровете на мозъка, свързани с паметта.

източник Yahoo Health

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гризане на нокти – психосоматика

Гризането на ноктите, често го третират като двигателно смущение и …

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА?

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА??? Ако жената е натоварена от дневните задължения, …