11 навика на хората със скрита депресия

11 навика на хората със скрита депресия

Депресията често идва незабелязано и е трудна за разпознаване. Човек със скрита депресия е този човек, който се бори със своите вътрешни демони и се старае да не ги показва на никого. Тези хора може да провеждат лечение, а може и да не провеждат, може да споделят своите състояния с близките си, а може и да не ги споделят. Проблемът е, че светът става много мрачен, когато спрем да се опитваме да се разбираме един с друг. Ние сме склонни да мислим, че житейските неволи не могат да се скрият и се откриват толкова лесно, колко белега на китката след битка.

Имайте предвид, че душевните рани не са никак лесни за откриване, особено за тези, които дори не се опитват да го напарвят.

 1. Те могат да изглеждат така все едно при тях всичко е наред, даже може постоянно да демонстрират щастие и поведение, което да показва постоянен възход.

Ако си мислите, че депресираните хора са унили и оклюмали винаги, имате голяма грешка. Депресията не е просто лошо настроение. Тези които изживяват и постоянно чувстват депресията, могат да се научат да управляват много добре своите повърхностни емоции и дори може да се окажат най –„щасливите“ хора във вашето обкръжение. Ние всички сме различни. Достатъчно често хората с дълбока депресия контролират себе си пред хората и изглеждат много позитивни, въпреки това, което се случва в душите им. Никой не иска да разстройва другите със своите проблеми, дори това да е с цената да прикрие собствените си чувства.

 

 1. Те може да приемат постоянно всякакви лекарства. Има сериозни методи на лечение, както медикаментозни, така и в комбинация с терапия. Освен самите лекарства трябва да се променят и ежедневните им навици, които да променят начина на живот. Например приятна музика, упражнения, разходка, общуване, всичко, което ще им помогне да се измъкнат от тъмната депресивна дупка. Скритата депресия – това е наистина нещо ужасно, особено когато човек трябва да се бори с нея сам.

 

 1. При тези хора може да има големи проблеми с разделите и сбогуванията.

Ако някога сте били в депресия, то знаете, че това е много тежко бреме не само за този, който изпитва депресията, но и за този който е до него.  Когато пуснеш някой много близо до теб и му позволиш да види твоята борба и нещастие, то този човек просто си отива. Разбира се трудно можем да обвиним заминаващия, но за един човек с депресия, това действие може да доведе до постоянно чувство за изоставеност и самота. Ето защо те често крият чувствата си дори от близките си хора. Няма нищо по – болезнено от осъзнаването, че тъмната страна на душата е толкова ужасна, че дори любимия човек не иска да я погледне.

 

 1. Те могат да съчиняват скриващи действията им истории.

Това може да бъде от разрез на вените, до отказ от обяд. Хората живеещи с различни видове депресии изпитват много трудности, които могат от време на време да повлияват нормалното протичане на ежедневието им. В тези случаи те измислят всякакви оправдания, с които да прикрият резултатите от техните душевни болки. Най – често те не искат да признаят, че са на самия ръб и много добре знаят как да прикрият своето състояние.

 

 1. При тях може да има странно отклонение в храненето или в дневния режим.

Тези признаци може да са незначителни, но имат сериозни последствия.

Всеки, който живее, опитвайки се да скрие своята депресия, понякога показва само намек за това. Дългият или недостатъчен сън – един от най – очевидните признаци за депресия. Същото е и с храната , ако вашият любим човек започне да се храни твърде много или твърде малко, това е сигнал за тревога. Сънят и храната са основни елементи на здравето.  Тях човек и сам може да ги контролира.  Депресията създава условия, в които човек може да се вземе под контрол.  Сънят може да е единствения начин да се избяга от мисълта или обратното – да е невъзможно да се постигне заради натрапливи мисли.  Същото е и с храната.

 

 1. Те могат да имат по – сериозен поглед над употребяваните вещества. Човек борещ се с депресия знае много добре, кое и как влияе на настроението му. Те знаят, че алкохола е депресант и ако изпият твърде много от него ще им е невъзможно да се справят с депресивното състояние и ще го покажат. Те знаят добре, че кофеина и захарта повдигат настроението им, както и изписаните им антидепресанти. Добре знаят с какво и кога не трябва да ги смесват. Всичко това те знаят добре, защото настроението им се повлиява много по – бързо от всичко изброено, от колкото на другите хора.

 

 1. Те могат да имат много ясни, но сложни за разбиране представи за живота и смъртта. Не всеки човек с депресия има суицидни мисли.  Често депресията провокира размисли за смисъла на живота. Човек започва да иска отговори за житейските въпроси усещайки, че всичко неизбежно отива към смъртта. Такива чести потапяние в тягостни размисли, могат да доведет до състояние от което да не може да се излезе.

 

 

 1. Те често са талантливи и изразителни. Много от най – добрите и вдъхновяващи ни актьори, музиканти и лидери в нашия свят са хора поразени от тази чума наречена „ душевно заболяване“. Тези дълбоки емоционални преживявания, често се преливат в тяхното творчество. Те са способни да прелеят доброто и лошото от своята душа и така да ни покажат красотата на живота през емоциите, които изпитват.

 

 1. Те често търсят смисъл в нещо. Всеки иска да има цел в живота. Искаме да сме сигурни, че всичко което правим го правим за наше добро. Да бъдем уверени, че се движим в правилната посока. И хората със скрита депресия искат същото, но с още по- голяма жажда и отчаяние. Чувствата на страх и неадекватност към това, което се случва, не е нещо ново за тези, чиито сърца и умове са под обсадата на депресия. И много често, тези хора искат да компенсират по някакъв начин  тяхната вътрешна нестабилност и уязвимост. Поради това, те често сменят посоката, в която да се увличат в търсене на истинското щастие.

 

 

 1. Понякога те могат да покажат своята болка и да дадат слаб намек за това, че се нуждаят от помощ.  Даже човек, който се е приспособил към своята депресия и знае как да живее с това бреме, понякога има нужда от помощ. Но тези викове на отчаяние от хора, които винаги изглеждат силни, лесно се пренебрегват. Тогава за тях е опасно да остават сами, дори когато ни убеждават в обратното. И ако изведнъж те успеят да се отворят към вас и да ви разкажат какво се случва с тях – това е един от най – важните моменти за създаване на мост във взаимоотношенията. Невъзможно е постоянно да се крият истинските чувства пред добър приятел или любим човек.

 

 1. Те имат нужда от любов и подкрепа както всички хора. Не показвайки света на своите душевни демони, не означава, че постъпват нечестно.  Хората живеят скривайки своята депресия, за да придобият защита. Защита за сърцето си и за сърцето на хората, които ги окуражават. Ние живеем в свят, който ни подтиква да скрием онова, което изглежда грозно и мрачно. Но ние сме длъжни да постъпим така.

И най – доброто което можете да направите за хората с депресия, това е да запомните, че те се нуждаят от любов и подкрепа, както всеки човек на тази земя. Никога не обръщайте гръб на човек, който се намира в борба със самия себе си. Плачете, когато ви се прииска. Протегнете ръка за помощ, дори когато са ви затворили вратата. Разкрийте душата си без страх, че може да останете неразбрани. Ако ние продължаваме да игнорираме лошото и доброто ще мине незабелязано.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гризане на нокти – психосоматика

Гризането на ноктите, често го третират като двигателно смущение и …

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА?

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА??? Ако жената е натоварена от дневните задължения, …