Среща на живо

” Във всеки консултативен кабинет трябва да има двама доста уплашени хора: пациентът и психотерапевтът. Ако не са такива, човек се пита защо въобще се заемат да откриват онова, което всеки знае” Бион

DSC03037

С какво ще ми бъде полезен един психотерапевт? Дали ще разреши проблемите ми и как? Тази въпроси се въртят в главата на хората, които се колебаят дали да потърсят помощ от такъв специалист. Обикновено те очакват да чуят правила за модели на поведение, реакция при определени ситуации или готови решения за проблемни случаи, които биха им помогнали да се измъкнат от „дупката”. Но ако наистина те решат да посетят психотерапевт, не бива да се заблуждават, че ще се случи нещо от гореизброеното.

Вероятно сега ще попитате „Защо тогава ми е нужен този психотерапевт?” Още повече, че имате приятели, пред които споделяте мъките и тревогите си, търсите съвети и те са винаги готови да ви изслушат. Разговорът с тях винаги ви носи облекчение и ви дава усещане за изход от проблемната ситуация. Също така, приятелите ви познават много добре от дълги години и биха взели на сериозно всеки ваш проблем. Ето затова те винаги са готови да помогнат със съвет, разбиране и всичко друго, от което се нуждаете. Казано накратко – те просто ви обичат! Само, че именно по тази причина те НЕ могат да ви помогнат. Не защото не искат.

Техните съвети, които ще чуете, са базирани на собствения им опит и светоглед. Затова не могат да бъдат обективни и ако се подведете по тях, това би означавало да живеете според техния начин на мислене. А какво ще се случи с вашия живот и вашите мисли?

Ето какво имам предвид:

Например, ваша приятелка скоро е приключила дългогодишна потискаща връзка и сега се чувства облекчена. Само че в този момент вие й разказвате за проблеми с партньора си, а тя под влияние на скорошните емоции от нейната раздяла и изхождайки от личния си опит, настойчиво се опитва да ви убеди, че трябва да приключите връзката си. Само преди година, обаче, тя може би щеше да ви даде обратния съвет.
Добрите намерения не винаги водят до добър резултат. Вярно е, че приятелите ви познават добре, но е вярно и че те често биха ви спестили това, което ще ви нарани. За разлика от тях, обаче, един психотерапевт няма да щади вашето его. Неговата цел ще бъде да ви накара да погледнете в очите страховете си, да осъзнаете какви са мотивите за тях. Това ще бъде болезнено, но ще ви накара да погледнете на нещата реално, за да отключите адекватни реакции в себе си. Така ще направите правилните изводи и ще вземете най – подходящите решения.
Вашите приятели ви обичат много и също искат вашето добро, но представата им за живота може да се различава от вашата. Затова не бива да позволявате чужди възгледи и стереотипи да влияят на вашия живот. По – ценно е да откриете своя път и смело да вървите по него, изправяйки се срещу собствените си страхове и бариери и намирайки своята истина.
Ето затова:

  • Забравете за очакванията си, когато посетите психотерапевт, той да ви даде съвети, които да ви измъкнат от проблема. Помислете за това, че ви очакват часове на разкриване, на търсене, на борба и едва тогава – намиране на правилния път и решение.
  • Когато разговаряте с приятели или близки хора, вие се замисляте как ще изглеждате в техните очи
    и съзнателно или не, се опитвате да се представите в благоприятна светлина. Обратно на това, професионалният психотерапевт ще бъде като беше огледало в разговорите и пред него можете спокойно да свалите социалната маска, с която иначе се товарите. Само така ще осъзнаете какви са истинските ви желания, проблеми за отработване и модели на поведение. Този път не е лесен. Изпълнен е с много предизвикателства и горчиви моменти, но е изключително ефективен начин да достигнете до правилните решения в своя живот с помощта на психотерапевт.

Ако ще посещавате такъв специалист за първи път, не се преитеснявайте.  Той е обучен да ви предразположи. Може да ви задава насочващи въпроси или да ви помоли да разкажете за себе си. За да има ефект от цялостната ви работа, трябва да се отпуснете пред своя психотерапевт и да премахнете всички бариери, маски и други образи, които изпозлвате иначе в ежедневието си.

Консултативна среща протича в рамките на 60 мин.

 

Гризане на нокти – психосоматика

Гризането на ноктите, често го третират като двигателно смущение и …

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА?

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА??? Ако жената е натоварена от дневните задължения, …