“Нестандартните постъпки” – упражнение за увеличаване на самоувереността

“Нестандартните постъпки” – упражнение за увеличаване на самоувереността

В Япония туристи могат да видят как на площада работещи млади хора в делово облекло изведнъж започват да пеят или да рецитират поезия. Това е обучение на мениджъри за развиване на тяхната самоувереност и самочувствие, умението да бъдат себе си, да не се ограничават с очакванията на другите – обучение “нестандартни постъпки” или “необичайно поведение”.

За много хора зависимостта от чуждата оценка се явява сериозна вътрешна бариера. Купуват вътрешната си свобода с цената на оценката но обкръжението си. Вътрешната свобода е лекота и отпуснатост, това е естествено поведение, кураж и действие. Вътрешната свобода – това е една възможност да се вземат свои собствени решения, способността да се игнорира мнението на другите, когато е без значение. Как да изработите такова отстояние от външния контрол?

Един от начините е да започнете да тренирате себе си чрез изпълнение на абсолютно нестандартни постъпки. Индивидуалният тренинг “Нестандартни постъпки” се състои в това да правите непривични за вас и нестандартни за околните неща. Действия, които са абсолютно безвредни, често добри, полезни, но…… но аз никога не съм правил така! Това е страшно!
Упражнението “Нестандартни постъпки” е работа с ограничаващите вярвания, със страха, това е обучение в увереност, тренировка на смелостта, на способността да се измъкнем от зоната си на комфорт.
Още по-трудно ще бъде, ако тези неща и действия са в разрез не само с вашите привички, но и с очакванията на околните. Ако това са действия, които са неочаквани, странни, непонятни – такива, каквито “нормалните” (тези, които се вписват в правилата, рамките, стандартите) хора не правят.
В психотерапията тази практика се нарича Техниката на конфронтация с потискане на смущаващи реакции (exposure/response prevention)
За да се преодолее детската зависимост от мнението на околните, излезте и се опитайте да извършвате нестандартни постъпки; но това да не става с усилие, а с въодушевление, със свободен дух, вътрешното ви усещане да бъде невероятно красиво, мило.
Какво може да бъде това? Всичко онова, което ви е вътрешно трудно и страшно да направите в рамките на собствената физическа безопасност, с уважение към другите и съблюдаване на закона.
В своето детство бъдещият физик Лев Ландау тренирал вътрешна смелост, като се разхождал по улицата с балони, привързани към шапката. Днес това може да ви се стори мило и красиво, но за онова време то излизало от рамките на нормалното. Сходна ситуация, но съпоставена с нашата действителност е – да си сложи биберон в устата и да се разхожда по улицата. На автобусната спирка високо и изразително да цитира Пушкин или друга поезия или в непринуден разговор в метрото като се представяте за такъв, какъвто не сте. Ако ви е страх в началото да извършвате сам нестандартните постъпки, започнете заедно с някой друг – така ще ви е по-забавно и весело.
Ако ви е много страх в началото, изработете оправдание, което да ви помага – ” Това не е просто постъпка, това е лекарство, което лекарят ми предписа!” Ако решите да цитирате Пушкин, се представете като актьор, който репетира за спектакъл в драматичния театър. Когато се почувствате уверен, вече няма да са ви нужни каквито и да е оправдания. Пред кого и за какво да се оправдавате?
Не бива да извършвате нестандартни постъпки, от които могат да последват житейски неприятности. Не ги прилагайте към полицаи, съседи, колеги в работата – в тези ситуации тренингът “Нестандартни постъпки”  може да навреди на репутацията ви. Важно е да помните, че нестандартните постъпки не са свързани с хулиганско поведение и не напрягат околните. И не превръщайте тренингът в забавление, когато усетите, че сте се освободили от сковаващите ви рамки – прекратете извършването на нестандартни постъпки и се заемете с вашата работа.

НЯКОЛКО ЛЕСНИ УПРАЖНЕНИЯ

– Промяна на обичайните задачи – отидете на работа по друг път; не влизайте в кварталния магазин, а влезте в такъв, в който никога не сте влизали; купете нестандартни за вас неща.
– Да се ​​запознаем с някого – това е един много добър начин да се измъкнем от зоната си на комфорт; няма значение къде и как – важно е лицето да е ново за вас.
– Намерете курс или обучение, клубове, които ви интересуват, но по някаква причина (ние вече знаем каква) сте отхвърляли идеята да отидете там.
– Научете се да правите онова, което винаги сте искали да правите – да свирите на китара, да плетете, да карате лодка; това разширява зоната ви на комфорт.
– Отидете на кино, театър или концерт в нетипичен за вас стил; ако слушате рок – идете на джаз концерт; ако обичате мелодрами – отидете на екшън филм.
– Спрете да планирате, правете всичко в движение; може да добиете много нови впечатления и така да разширите зоната на комфорт.
– Посетете ново, нетипично място с нестандартна кухня.
– Облечете се нетипично – сменете стила, цветовете, визията.
– Преместете мебелите, внесете нови различни по цвят или форма от вашите.
– Качете се в автобус с непознат номер.

Техниката се използва при психологични състояния от групата на тревожните разстройства – социална фобия, както и при проблеми с общуването, трудност при адаптация в работен колектив, работа със страха. Желателно е да се започне съвместно с психолог – психотерапевт.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гризане на нокти – психосоматика

Гризането на ноктите, често го третират като двигателно смущение и …

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА?

КАК СЕ СЛУША ЖЕНА??? Ако жената е натоварена от дневните задължения, …